Poluarea și igiena excesivă, factori care favorizează ALERGIILE: Prof. univ. dr. Robert Ancuceanu despre cauze și riscuri

Publicat: 26/11/2024, 18:00
Actualizat: 26/11/2024, 19:55

Alergiile afectează tot mai multe persoane, inclusiv copii foarte mici, și sunt influențate de factori genetici, de mediu și stil de viață. Declarația îi aparține prof. univ. dr. Robert Ancuceanu, din cadrul UMF Carol Davila din București, și a fost făcută în cadrul emisiunii Gândul Green, susținută de Țiriac Auto.

Dr. Ancuceanu a subliniat că alergiile pot apărea la orice vârstă, dar sunt mai frecvente în copilărie și tinerețe.

Cu certitudine, este un mit că alegiile ar apărea doar în tinerețe și sunt cazuri de persoane la 50 sau 70 de ani care pot să facă pentru prima dată alergie la un anumit alergen. Pe de altă parte, există o tendință de a înregistra alergii la vârste tot mai fragede, tot mai timpurii, și sunt mai multe posibile explicații pentru aceasta. Pe de o parte, este posibil să avem pur și simplu sensibilizări alergice și îmbolnăviri alergice cumva la vârste mai tinere„, a declarat dr. Ancuceanu.

Profesorul Ancuceanu a pus în evidență diferența dintre apariția efectivă a simptomelor și capacitatea mai bună de diagnostic din zilele noastre.

„În trecut, puteai să ieși afară și, din cauza fânului, dacă sufereai de ceea ce se numește popular «boala fânului», care e o formă de rinită alergică, începea să-ți curgă nasul. Puteai să bănuiești că a fost de la curent. În urmă cu 100 de ani sau 200 de ani, oamenii bănuiau că te-a tras curentul și probabil de aia îți curgea puțin nasul. Nu întotdeauna se făcea neapărat legătura.

Astăzi, avem mijloace inclusiv de ceea ce s-ar numi alergologie moleculară, mijloace cu care putem, relativ exact, să identificăm mai rapid o reacție alergică. Sunt diverse mijloace diagnostice cu care putem confirma acest lucru. În plus, iarăși, astăzi, pentru că suntem mai educați, părinții își urmăresc mult mai atent copiii, iar dacă în trecut copilul era lăsat să joace pe uliță și îi curgea nasul, el se ștergea la nas și nici nu-i trecea prin gând să le spună părinților sau bunicilor, dacă nu era cumva văzut. Astăzi, părinții stau mult mai mult cu ochii pe copii. Deci, avem mai mulți factori care ar putea să explice asta. Pe de o parte, s-ar putea să fie, realmente, o patologie manifestată mai precoce, dar este posibil ca, cel puțin parțial, să fie vorba și de o patologie care e doar diagnosticată mai precoce, nu neapărat manifestată mai precoce. Deci, asta din punctul de vedere al vârstei”, a menționat specialistul.

Componenta genetică și riscul de alergii

Un factor important în apariția alergiilor este componenta genetică. Profesorul Ancuceanu a explicat că riscul de alergii este semnificativ mai mare la copiii ai căror părinți sunt alergici.

Dacă un părinte este alergic, copilul are o probabilitate de 30-50% să dezvolte alergii. Dacă ambii părinți sunt alergici, riscul crește la 60-80%, deci nu e cu certitudine 100%, dar probabilitatea e mult mai mare când unul sau ambii părinți sunt alergici. 

Se știe că nu toate populațiile umane au aceeași sensibilitate la alergii, variază în funcție de etnicitate și există și alți factori care sunt interesanți. Este clar că nu e doar componenta genetică, ci și o componentă epigenetică legată de factorii de mediu, inclusiv de stilul de viață”, a explicat profesorul Robert Ancuceanu.

Diferențe între mediul urban și cel rural

Un alt factor major îl constituie mediul de viață. Potrivit specialistului, alergiile sunt mai frecvente la persoanele care locuiesc în mediul urban decât în cel rural.

„Un posibil factor contributiv ar putea să fie poluarea, care tinde să fie mai mare în oraș și știm că poluarea tinde să agraveze manifestările alergice și cel puțin ale anumitor forme de alergii”, a punctat Robert Ancuceanu.

„Teoria igienei”: igiena excesivă, un posibil factor de risc

Un alt aspect semnalat de profesor este așa-numita „teorie a igienei”, conform căreia o curățenie excesivă ar putea contribui la creșterea numărului de cazuri de alergii.

Pe de altă parte, a circulat mult în mediul științific și vorbim încă despre așa-numita teorie a igienei, care speculează că, de fapt, în comparație cu ce știam cu 100 sau 200 de ani în urmă, în perioada contemporană, în ultimele câteva decenii asistăm la mai multe cazuri alergice, posibil și din cauza unei curățenii prea mari.

În trecutul istoric al omenirii, să spunem cu mai bine de cinci decenii sau zece decenii, mult mai bine de 100 de ani, nu aveam același standard de igienă. Eram mult mai murdari, ca să zicem așa, foloseam mai puțin săpun, stăteam mai mult cu mâna în țărână, în natură, în general, și probabil că ne expuneam la o floră microbiană mult mai diversă.  Speculația este că, de fapt, ce vedem acum ar putea să fie legat de faptul că pur și simplu sistemul nostru imunitar vine în contact cu mult mai puțini germeni decât în trecut și atunci, inclusiv din punct de vedere imunologic, nu reușește să reacționeze„, a precizat profesorul Robert Ancuceanu.

Conform specialistului UMF Carol Davila, această teorie este susținută de faptul că, în mediul rural, unde expunerea la flora microbiană este mai mare, alergiile sunt mai puțin frecvente.

Separat de teoria igienei, iarăși știm că, de fapt, biodiversitatea este mai mică în mediul urban decât în mediul rural. Și asta ar putea explica cumva diferențele, pentru că în mediul urban, din cauza industrializării, a cimentului ș.a.m.d., e clar că avem mai puține specii de insecte, microbi și plante decât avem în mediul rural. Deci sunt mai multe posibile explicații pentru această diferență. Dar da, riscul nu este egal”, a completat specialistul.

Emisiunea Gândul Green este susținută de Țiriac Auto.

Întreaga emisiune Gândul Green poate fi urmărită AICI:

CITEȘTE ȘI:

Prof. univ. dr. Robert Ancuceanu explică de ce AMBROZIA produce alergie: „Nu este o specie europeană, organismul nostru nu este învățat cu ea”

Bogdan Pavel
Senior editor Are o experiență de aproape trei decenii în mass media românească, în care a ocupat, pe rând, aproape toate funcțiile într-o mai mult
Olga Borșcevschi
Absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, Facultatea de Jurnalism și Științe ale Comunicării, Borșcevschi Olga a debutat în presă la televiziunea Realitatea TV Moldova și la site-ul Evenimentul mai mult
Sorry, there are no polls available at the moment.
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce spune Adrian Năstase despre Călin Georgescu: Ideile lui sunt asemănătoare cu cele de acum...
Dorian Popa a fost condamnat! Ce pedeapsă a primit artistul în dosarul în care este...
Gigi Becali i-a dat ordin lui George Simion, după ce Călin Georgescu a câștigat alegerile!...
Românii fac haz de necaz, după rezultatele din primul tur al alegerilor: „Marcele, găsește-ți diploma...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
Ștefan Mandachi își cere scuze după ce l-a susținut și votat pe Călin Georgescu: „Am...
Călin Georgescu spune că sucurile conțin „nanocipuri care intră în tine ca într-un laptop”
Ce vrea să desființeze Călin Georgescu, dacă ajunge președintele României: „Este umilitor pentru naţiunea română!”
Cu ce se ocupă, de fapt, Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu: „Asta mi-a zis...
Ce scrie "The Times" despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale....
Cine l-a votat pe Călin Georgescu? Profilul alegătorilor realizat de INSCOP Research
Tinerii protestează în București și în alte orașe din țară! Ce mesaje au transmis manifestanții:...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Ce mașină a mai primit David Popovici? Printre cele mai fiabile branduri de pe piață...
Ce spune presa britanică despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor: „A...
A fost pornit cel mai important proiect de FUZIUNE al secolului!
Taxă pentru cei care au deja permis auto. Statul a greșit, șoferii sunt puși la...
Armata obligatorie în România. Călin Georgescu provoacă o undă de șoc
Cine este Cosmin Georgescu, fiul lui Călin Georgescu. Tânărul a fost coleg de cameră și...
VIDEO Legătura neștiută dintre Călin Georgescu și Vladimir Putin! Nimeni nu și-a dat seama de...
VIDEO Este Jador copilul preferat al mamei sale? Artistul mai are încă trei frați! "Eu...
Dorian Popa, condamnat la închisoare! Instanța a emis decizia finală
BANCUL ZILEI. Bulă începe să presteze ca gigolo. Pune preţurile pe uşa locuinţei: - Pe...
Elton John nu mai vede „cu ochiul drept de patru luni” și nici stângul nu...